środa, 16 marca 2011

Wartości odżywcze sushi?

Wartości odżywcze sushi?

659632_sushi_plateJapończycy są jednym z najdłużej żyjącym narodów, czy istota ich długowieczności tkwi w jedzeniu? Czy my Europejczycy również mamy szansę na długie lata życia? Co tak naprawdę zawiera w sobie sushi? Za chwile postaram się przybliżyć Ci kuchnię japońską oraz jej cudowne działanie na organizm ludzki. Przygotuj się na dawkę ciekawych informacji, które pozwolą Ci przeżyć w zdrowiu długie lata.
Sushi w Japonii to tradycyjne danie, którego historia sięga nie Japonii lecz Chin. Jest podstawą w podawaną w Japońskiej kuchni, surowa ryba to specjał jedzony niemal każdego dnia. W Europie sushi stało się pewnego rodzaju modą, która przyszła do nas z USA :)
Na nasze szczęście jest to moda, która faktycznie może przyczynić się do poprawy naszych nawyków żywieniowych. Co zatem sprawia, że sushi jest tak zdrowe i jedzone przez gwiazdy show biznesu?
Sushi jest nie tylko niezwykle zdrowe lecz również drogie. Niestety zwykłego Kowalskiego na takie specjały jedzone każdego dnia nie było by stać. Dlatego też stało się daniem dla wybranych, smakoszy, gwiazd którym nie wypada pokazywać się w zwykłym fast foodzie. Dlatego wybór ich pada na restauracje sushi, z wytwornym wystrojem, specyficzna aurą oraz przepysznymi daniami sporządzanymi oraz spożywanymi z ogromnym szacunkiem.
Z czego składa się sushi?
Ryż, owoce morza, ryby, warzywa, owoce oraz grzyby to główne składniki z których przyrządzane jest niezwykłe sushi. Sushi to również chrzan wasabi oraz marynowany imbir, który podawany jest do każdego zamówionego sushi, w celu oczyszczenia kubków smakowych przed każdym nowym jedzonym kawałkiem ryby.
Co sprawia, że sushi jest tak zdrowe?
Niezwykłe właściwości zdrowotne ryb, znane były już wieki temu. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są szeroko polecane przez lekarzy oraz dietetyków jako doskonała potrawa dla każdego.
Kolejną bombą witaminową są algi morskie, które zawierają witaminy takie jak C, E, B, błonnik oraz składniki mineralne min : żelazo, cynk, potas, fosfor, jod, fluor oraz inne aminokwasy. Wszelkie dodatki takie jak warzywa czy owoce do dodatkowe źródło witamin i minerałów.
Poza tym dodatki takie jak wasabi mają właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze, tofu z kolei jest idealnym źródłem białka oraz wapnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz